Strona Główna 9 Artykuły 9 21 problemów z malowaniem natryskowym i rozwiązania – cz. 2

21 problemów z malowaniem natryskowym i rozwiązania – cz. 2

Autor: Dastek Solutions

5 października 2021

Przedstawiamy poniżej kolejne błędy, jakie są popełniane przy malowaniu natryskowym. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na problemy dotyczące twojego przypadku w 1. części problemów z malowaniem natryskowym i rozwiązaniami – zapraszamy do lektury!

10. Pęknięcia lakieru

Zauważyłeś pęknięcia w lakierze nawierzchniowym? Sprawdź, co może być przyczyną.

Przyczyny:

  • Nałożona zbyt gruba warstwa medium.
  • Użyty palnik do przyspieszenia czasu schnięcia.
  • Brak wystarczająco długiej przerwy na wyschnięcie między kolejnymi warstwami.
  • Użyto zbyt dużej ilości utwardzacza.

Rozwiązanie:

Grubość powłoki, czas schnięcia i proporcje utwardzacza należy zawsze sprawdzać w karcie technicznej produktu. Nigdy nie używaj palnika do przyspieszenia wyschnięcia medium.

Jak to naprawić?

Pęknięcia w lakierze musisz go usunąć (np. poprzez piaskowanie czy szlifowanie) i cały proces natryskowy.

11. Występowanie małych wgłębień w lakierze

Być może problem, z którym nie możesz się uporać, są małe pęcherze w lakierze.

Przyczyny:

  • Nałożyłeś zbyt grubą warstwę podkładu lub nie zaczekałeś do pełnego wyschnięcia medium przed nałożeniem kolejnej warstwy.
  • Podłoże jest zanieczyszczone woskiem, tłuszczem lub olejem.

Rozwiązanie:

  • Sprawdź w arkuszu danych technicznych producenta wymagania dotyczące grubości warstwy medium i czasu jego schnięcia.
  • Zawsze wyczyść podłoże odtłuszczaczem na koniec fazy przygotowawczej, przed położeniem primera i malowaniem.

Jak to naprawić?

Zeszlifuj nałożoną warstwę i ponownie nałóż podkład w cieńszych warstwach. Nie zapomnij o odtłuszczeniu!

12. Ziarniste wykończenie

Nie uzyskałeś wysokiej jakości wykończenia, ponieważ zaobserwowałeś jego ziarnistość? Sprawdź dlaczego!

Przyczyny:

Wykonałeś natrysk ze zbyt dużej odległości od powierzchni. Cząsteczki farby rozpyliły się i zaczęły schnąć, zanim wylądowały na docelowej powierzchni.

Rozwiązanie:

Testów nie za wiele – spryskaj element próbny, aby ocenić optymalną odległość.

Jak to naprawić?

  • Ziarnistość – zeszlifuj nałożone medium, przetestuj odległość na próbnym fragmencie i pomaluj ponownie.
  • Zacieki na lakierze – nie wycieraj ani nie niszcz powstałych zacieków. Pozwól im w pełni się utwardzić, przeszlifuj je i ponownie nałóż lakier bazowy i nawierzchniowy.

13. Pojawienie się żwiru lub innych cząstek

Natryskiwanie zakończone, a na powierzchni widoczny jest żwir lub odłamki, czy cząstki? To z pewnością nie jest oczekiwany efekt.

Przyczyny:

Natryskiwanie w brudnym lub zakurzonym środowisku pracy.

Rozwiązanie:

  • Wymieszaj produkt prawidłowo przed natryskiwaniem.
  • Unikaj używania starych puszek z podkładem lub farbą.
  • Oczyść powierzchnię przed malowaniem.
  • Maluj w środowisku wolnym od brudu i kurzu.
  • Zwilżaj podłogę w miejscu pracy przed malowaniem i pomiędzy kolejnymi warstwami, aby ograniczyć do minimum zanieczyszczenia unoszące się w powietrzu.

Jak to naprawić?

Pozwól medium się utwardzić, a następnie zeszlifuj je i ponowne natryskuj.

14. Pęcherze i napuchnięte obszary

Napuchnięte obszary pod powierzchnią farby, które pojawiają się tygodnie lub miesiące po zakończeniu natryskiwania.

Przyczyny:

  • Wilgoć jest uwięziona pod powierzchnią lakieru.
  • Brak wystarczającego czasu na odparowanie rozpuszczalników.

Rozwiązanie:

  • Zjawisko wystąpienia pęcherzy jest wynikiem wilgoci uwięzionej pod powierzchnią farby. Aby tego uniknąć, maluj w suchym miejscu i używaj osuszacza powietrza, jeśli pracujesz w wysokiej wilgotności.
  • Zawsze upewnij się także, że warstwa lakieru dostała wystarczająco dużo czasu na wyschnięcie.

Jak to naprawić?

Jak możesz się domyślać – konieczne będzie usunięcie warstwy lakieru. Zacznij natryskiwanie od nowa.

15. Efekt skórki pomarańczy

Wykończenie powierzchni ma fakturę skórki pomarańczowej. Sprawdź przyczynę.

Przyczyny:

  • Zbyt niskie ciśnienie powietrza w pistolecie lakierniczym.
  • Niewystarczające rozcieńczenie lakieru.

Rozwiązanie:

  • Zawsze rozcieńczaj medium zgodnie z danymi technicznymi producenta.
  • Sprawdź, czy ciśnienie powietrza jest prawidłowe i czy lakier nie jest rozpylany zbyt blisko podłoża. Jeśli nie masz pewności co do ciśnienia powietrza i odległości natrysku, najpierw rozpyl produkt na próbce.

Jak to naprawić?

Niewielkie wystąpienia pomarszczeń można skorygować poprzez szlifowanie na mokro papierem ściernym o ziarnistości 1200, a następnie polerowanie. Poważniejsze przypadki będą wymagały przeszlifowania do równej powierzchni i ponownego polakierowania.

16. Zacieki lakieru

Pionowe zacieki farby na powierzchni. Mogą one pojawiać się lokalnie, krótko po natrysku lub na większym obszarze.

Przyczyna:

Zacieki zdarzają się, gdy:

  • Trzymasz pistolet natryskowy zbyt blisko podłoża,
  • Przypadkowo pokryjesz dwukrotną warstwą powierzchnię (bez odstępu na wyschnięcie),
  • Zbyt wolno natryskujesz medium,
  • Rozcieńczyłeś farbę za mocno,
  • Malujesz w niskiej temperaturze.

Rozwiązanie:

Przećwicz swoją technikę natryskiwania. Trzymaj pistolet prostopadle do natryskiwanej powierzchni, w odległości mniej-więcej wyciągniętej ręki i przesuwaj pistolet szybkimi, równymi ruchami.

Przed malowaniem sprawdź w karcie technicznej produktu, jakie są minimalne temperatury.

Jak to naprawić?

Pozwól, aby zacieki całkowicie się utwardziły, a następnie przeszlifuj je i wykończ.

17. Miękkość wykończenia

Wykończenie, które pozostaje miękkie po wyschnięciu i jest podatne na szczególną widoczność odcisków palców, czy śladów wody przez wiele dni po natrysku.

Przyczyna:

Miękkość jest wynikiem natryskiwania podkładu lub farby nawierzchniowej zbyt szybko, za dużej grubości powłoki, lub niepozostawienia wystarczająco dużo czasu do wyschnięcia między warstwami.

Rozwiązanie:

Przeczytaj dane techniczne producenta dotyczące grubości powłoki, wymagań co do rozcieńczalnika i czasu schnięcia.

Jak to naprawić?

Usuń wadliwe miejsca i pomaluj ponownie.

18. Problemy ze statyką

Kurz lub pyłki w natryskiwanym medium – jak tego uniknąć?

Przyczyna:

Statyka jest częstym problemem podczas malowania natryskowego. Bardzo łatwo doprowadzić do powstawania ładunków elektrostatycznych, które przyciągają kurz nawet w najczystszych miejscach pracy.

Rozwiązanie:

Przygotuj powierzchnię za pomocą pistoletu antystatycznego. Usunie on kurz z powierzchni i zneutralizuje ładunek statyczny, aby uniknąć ponownego przyciągania.

Jak to naprawić?

Wyszlifuj powierzchnię do gładkości i odśwież. Zalecamy użycie pistoletu antystatycznego.

19. Blushing

Blushing to inaczej mętny wygląd powierzchni wykończenia.

Przyczyna:

Najprawdopodobniej malujesz natryskowo w wilgotnym środowisku – zjawisko „rumienia” występuje, gdy rozpuszczalniki zawarte w farbie odparowują i obniżają temperaturę powierzchni poniżej punktu rosy, powodując uwięzienie wilgoci w warstwie farby.

Rozwiązanie:

Używaj wysokiej jakości reduktora, który jest przeznaczony do warunków atmosferycznych, w których będziesz malować.

Jak to naprawić?

Usuń farbę, oczyść dokładnie powierzchnię i pomaluj ponownie.

20. Przebarwienia

Natryskiwanie wykonane, powierzchnia wykończona, a Ty zauważyłeś przebarwienia? Przeczytaj, co może być przyczyną i jak to naprawić.

Przyczyna:

Przebarwienia zwykle występują, gdy rozpuszczalnik w warstwie nawierzchniowej rozpuszcza pigmenty w poprzedniej warstwie natryskiwanego medium.

Rozwiązanie:

Jeśli natryskujesz na istniejące już wykończenie, które może zawierać rozpuszczalne pigmenty, przygotuj je i uszczelnij przed nałożeniem nowej farby nawierzchniowej.

Jak to naprawić?

Pozwól odbarwionemu wykończeniu na pełne utwardzenie, a następnie uszczelnij je i nałóż topcoat.

21. Cętkowanie (metaliczne lub przezroczyste wykończenie)

Zaobserwowałeś smugi w metalicznym lub przezroczystym wykończeniu? Wiemy, jak tego unikać!

Przyczyny:

  • Niewyważony natrysk (brudny pistolet, niewłaściwe ciśnienie lub zużyta końcówka),
  • Zły kąt natrysku,
  • Nieprawidłowo wymieszane materiały,
  • Nadmierne rozcieńczenie,
  • Lakierowanie bezbarwne przed utwardzeniem lakieru bazowego.

Rozwiązania:

  • Przed rozpoczęciem malowania przetestuj wzór natrysku pistoletu i odpowiednio go popraw.
  • Unikaj nadmiernego budowania warstwy poprzez natryskiwanie szybkim i równomiernym ruchem, trzymając pistolet pod kątem 90 stopni do podłoża.
  • Zapewnij odpowiedni czas schnięcia między warstwami (sprawdź kartę techniczną produktu).

Jak to naprawić?

Sprawdź kartę techniczną producenta produktu, aby uzyskać instrukcje, jak poprawić smugi. Może to wymagać natrysku „kontrolnej” warstwy.

Podsumowanie – problemy z malowaniem natryskowym

Większości problemów z natryskiwaniem farby można uniknąć, gdy:

  • Stosujesz się do najlepszych praktyk,
  • Używasz produktów wysokiej jakości,
  • Ćwiczysz swoje umiejętności natryskiwania,
  • W razie potrzeby wykonaj próbny natrysk,
  • Planuj z wyprzedzeniem,
  • Nie idź na skróty!

Chociaż prawie zawsze można znaleźć rozwiązanie dla źle wykonanego natrysku, podjęcie działań w celu uzyskania właściwego efektu za pierwszym razem pozwoli Ci zaoszczędzić czas, pieniądze i wiele frustracji.

Potrzebujesz więcej pomocy?

Jeśli nie możesz znaleźć rozwiązania problemu, którego doświadczasz lub potrzebujesz więcej porad, daj nam znać, a my pomożemy Ci w pracy z malowaniem natryskowym.

Przeczytaj także

Masz Pytania?

Wypełnij formularz!

Dastek Solutions
Daniel Stanek

NIP: 6141614078
Tel.: +48 663 921 123
E-mail: biuro@dastek.com.pl

Alior Bank
03 2490 0005 0000 4530 3743 8536

Masz Pytania?

Wypełnij formularz!