Strona Główna 9 Artykuły 9 Dobór pompy membranowej do żywności i napojów

Dobór pompy membranowej do żywności i napojów

Autor: Dastek Solutions

18 sierpnia 2021

Właściwe wyposażenie do transferu konkretnego medium, ma kluczowe znaczenie dla utrzymania optymalnej wydajności i wysokiej jakości produktu przy jednoczesnym zrównoważeniu kosztów operacyjnych. Producenci żywności i napojów mają trudne zadanie podejmowania decyzji o zakupie podczas instalacji nowego lub modernizacji przestarzałego sprzętu.

Sporządziliśmy kompendium, zawierające 4 kroki, które tworzą przepis na wybór właściwej technologii pomp do zastosowań w przemyśle spożywczym i napojów. Zapraszam do lektury!

Pompowanie mediów: żywność i napoje

W przetwórstwie żywności i napojów nie brakuje opcji pompowania materiałów. Opcje mogą wydawać się przytłaczające, począwszy od nowych w branży pomp dwuśrubowych, niezawodnych krzywkowych, adaptowalnych membranowych z napędem elektrycznym i pneumatycznym, potężnych tłokowych itd. Na rynku dostępna jest szeroka konfiguracja spełniająca każde potrzeby użytkownika. Poniższe etapy wyboru pompy do żywności i napojów, zapewnią podjęcie właściwej decyzji. 

Natężenie przepływu medium

Objętościowe natężenie przepływu jest określane przez pomnożenie prędkości materiału i rozmiaru węża w celu określenia przepływu litrów na minutę. Określenie natężenia przepływu ma decydujące znaczenie przy wyborze właściwej pompy. Zbyt mała do danego zastosowania, będzie pracować zbyt ciężko lub w zbyt wysokiej temperaturze, co może spowodować jej awarię. Zbyt duża spowoduje większe koszty zakupu i eksploatacji. Ogólna zasada mówi, że pompy powinny pracować na poziomie od 30 do 60 procent maksymalnej wydajności. 

Charakterystyka materiału

Lepkość

Lepkość cieczy jest najbardziej niepokojącą charakterystyką dla operatorów pomp. Wartości znamionowe natężenia przepływu zmniejszają się wraz z lepkością materiału. Większość pomp jest przystosowana do maksymalnego natężenia przepływu wody przy 1 cP. Większość składników żywności jest gęstsza od wody, co zmniejsza maksymalną wydajność od 5% do 25%. Zazwyczaj pompy odśrodkowe są stosowane do cieczy o niższej lepkości, a takie jak tłokowe, krzywkowe, membranowe i inne są stosowane do cieczy o wyższej lepkości.

Lepkość materiału będzie miała wpływ na to, jak dobrze pompa może załadować materiał na wlocie, jak również na jej wyjściu. Elektryczne lub pneumatyczne pompy membranowe są w stanie dostarczyć materiały o wysokiej lepkości dzięki wytwarzanym przez nie podciśnieniu na ssaniu.

Zużycie ścierne

Ścieralność materiału może spowodować łatwe zużycie elementów, co powoduje wyższe koszty napraw. Materiał o wysokiej zawartości cukru powoduje szybsze zużycie elementów w porównaniu z innymi materiałami. Pompy membranowe, w których nie stosuje się uszczelnienia obrotowego ani elementów obrotowych, radzą sobie z materiałami ściernymi znacznie łatwiej niż z wąskimi tolerancjami wymaganymi w pompach krzywkowych.

Ścinanie

W zastosowaniach z użyciem takich mediów jak pomidory, nadzienie do ciast, ser ricotta, mięso i drób, użytkownicy powinni być świadomi ścinania się materiału. Pompy membranowe, perystaltyczne i sinusoidalne są delikatne dla materiałów i nie ścinają pompowanego materiału tak jak odśrodkowe, krzywkowe, dwuśrubowe lub inne rotacyjne. Jest to ważne dla użytkowników, których produkty poddawane są działaniu ścinania i ciepła, co może zmienić produkt końcowy wytwarzany przez urządzenie. 

Rozmiar cząstek medium

Użytkownicy powinni być świadomi obecności jakichkolwiek ciał stałych lub cząstek w przenoszonym materiale. Składniki żywności takie jak sosy, nadzienia owocowe i inne, mogą zawierać duże kawałki żywności. Pompy membranowe z klapkami zwrotnymi i perystaltyczne są zaprojektowane do przenoszenia ciał stałych o średnicy przekraczającej nawet 10 cm. 

Kompatybilność chemiczna

Zapewnienie zgodności materiałów z pompowanym składnikiem pozwoli utrzymać je w działaniu przez długi czas. Większość pomp sanitarnych jest zbudowana ze stali nierdzewnej, ale wszystkie wykorzystują pewien rodzaj uszczelek elastomerowych, które są bardziej podatne na problemy związane z kompatybilnością. W branży mięsnej i drobiarskiej wiele elastomerów nie wytrzymuje dobrze kontaktu z tłuszczami zwierzęcymi i olejami zawartymi w materiale.

Konstrukcja pompy i elastomery muszą być również zgodne z rozwiązaniami do czyszczenia urządzenia. Wiele usterek występuje, gdy elastomer lub uszczelnienie pompy jest zgodne ze składnikiem żywności, ale nie radzi sobie z substancjami żrącymi stosowanymi do czyszczenia sprzętu.

Aby wybrać odpowiednią pompę, należy wziąć pod uwagę możliwość jej czyszczenia i procedury czyszczenia zakładu. Czy wymaga on takiej, która może być czyszczona na miejscu i nie może być demontowana? Spożywcze pompy membranowe mogą być czyszczone na miejscu, choć zależy to od medium. Wiele zakładów stosuje obecnie czyszczenie parą, co oznacza, że wszystkie elementy muszą wytrzymać ekstremalne temperatury pary przepływającej przez nią. 

Wymagania FDA

Czy są jakieś aprobaty sprzętu wymagane dla danego procesu? FDA jest najczęściej stosowanym standardem w przemyśle spożywczym. Należy upewnić się, że sprzęt spełnia wszystkie normy. Wiele innych zatwierdzeń może wpływać na wybór konkretnych pomp. W przypadku przetwarzania rozpuszczalników wymagane jest dopuszczenie do pracy w atmosferze wybuchowej (ATEX). Atesty są uzależnione od rodzaju produkowanego materiału oraz sposobu, w jaki klient będzie spożywał lub wykorzystywał produkt. 

Istnieje wiele czynników wpływających na wybór sprzętu do zastosowań w przemyśle żywności i napojów. Ważne jest, aby przed wyborem pompy w pełni zrozumieć wymagania dotyczące transportu cieczy. Jeśli masz nadal pytania, zapraszamy do kontaktu przez poniższy formularz lub przez stronę kontaktu.

Przeczytaj także

Masz Pytania?

Wypełnij formularz!

Dastek Solutions
Daniel Stanek

NIP: 6141614078
Tel.: +48 663 921 123
E-mail: biuro@dastek.com.pl

Alior Bank
03 2490 0005 0000 4530 3743 8536

Masz Pytania?

Wypełnij formularz!